Om gården

Innehåll

Landsberga Gård — Kungsgård med anrik historia och populärt utflyktsmål

Landsberga eller Lagundsberg, berget vid sjön, som gården fått sitt namn efter, var känt redan på 1200-talet. Under vikingatiden gick inseglingsleden till Bergslagen här och herrgården Landsberga Gård blev tidigt en kungsgård av betydelse under både adeln, kyrkan och staten.

En av de första kända ägarna på 1300-talet var kung Magnus Eriksson. Han lät så småningom byta bort Landsberga till riddaren Israel Birgersson, en bror till den heliga Birgitta. En tid var gården residens åt ärkebiskopen i Uppsala, därav namnet Biskopskulla socken.

Under 1500-talet löd kungsgården under Gustav Vasa och var sedan frälsegods under många år. Genom kung Karl XI blev Landsberga Gård på 1600-talet översteboställe i Upplands infanteriregemente.

I slutet av 1700-talet tillträdde generalmajor Adolf Ludwig von Schwerin som överse på Landsberga och samtidigt omorganiserades gårdens drift och gårdens storslagna öppna odlingslandskap anlades. Von Schwerin lät också uppföra en ny huvudbyggnad. Det var den Italien-influerade Gustaf af Sillén som ritade nya corps de logi efter italiensk förebild och det blev en villa Rotonda i svenska tappning. 1801 stod den ovanliga byggnaden färdig med en mäktig sal i mitten, som sträcker sig genom husets båda våningar och har en takhöjd på nio meter.

HENRIK OCH EDLA SANDQVIST

Henrik Sandqvist

Vintern år 1888 kom farfars far Henrik Sandqvist till Landsberga Gård som arrendator. Tillsammans med sin hustru Edla, född Andersson grundlade han familjen Sandqvists era på gården. De utvecklade jordbruket och lät under slutet av 1800-talet uppföra flertalet av gårdens vackra byggnader, bland annat det stall som nu rymmer Landsberga Gårdsbutik.

Ester Sandqvist

Sonen Ivar Sandqvist tog över gårdens skötsel 1916. Arbetet på den tiden var helt dominerat av hästkraft och i stallet fanns ett stort antal arbetshästar och ridhästar. Ivars hustru Ester startade hönsuppfödning på gården på 1920-talet och det vackra hönshuset i tegel ligger kvar i beteshagen norr om stallet än idag.

1957 blev Ivars och Esters son Bengt Sandqvist ansvarig för gården och under hans och hans hustru Ingegerds tid mekaniserade arbetet och jordbruksmaskiner och traktorer gjorde sitt intåg.

MARIE, JOAKIM, PER OCH ANETTE SANDQVIST

Fjärde generationen Sandqvist

Idag är vi fjärde generationen Sandqvist på Landsberga Gård. Här vårdar vi såväl jorden som gårdens långa tradition och historia. Vi brukar åkerarealen, odlar oljeväxter, vete, råg, havre och i Landsberga Gårdskvarn stenmaler vi vår säd till Närmalet Mjöl. Våra Närvärpta Ägg är välkända för sin goda smak i hela Mälardalen och Landsberga Gårdsbutik & Café har blivit en populär utflyktspunkt. Där säljer vi våra egna varumärken tillsammans med närproducerade delikatesser, drycker och presentartiklar från närområdet. Vår vision är att bli ett matkulturellt centrum och ett utflyktsmål för alla som delar vår kärlek till det närproducerade.

Gården ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

GYLLENE RAPSFÄLT MED CORPS DE LOGI I BAKGRUNDEN

UTSIKT FRÅN CAFÉET ÖVER BISKOPSKULLA 

Verksamhet

Växtodling
Växtodlingen omfattar idag knappt 400 hektar tröskad areal och vår verksamhet är baserad på Landsberga Gård och Sonkarby Gård. Vi odlar spannmål, oljeväxter och ärtor och vi torkar och lagrar hela skörden på Landsberga Gård. Merparten av spannmålsskörden blir foder till våra utehönor.

Fotoutställning

Hur tedde sig livet på Landsberga Gård under 1900-talet. Den här digitala fotoutställningen är både en släkthistoria över fyra generationer av familjen Sandqvist och en historia om jordbrukets förändring och om hästarna, maskinerna och människorna på gården. Placera markören på bilden så ser du bildtexten.