Kanelbullar
Baka saftiga och välsmakande kanelbullar med vårt enkla recept! Så sätt på dig förklädet, sätt igång ugnen, och njut av att baka dessa klassiska svenska delikatesser!
Ingredienser
100 g jäst
10 dl mjölk
300 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
14–16 dl Landsberga Vårvetemjöl
14–16 dl Landsberga Vetemjöl
Fyllning
400 g smör
2,5 dl socker
2 dl farinsocker
4 msk kanel
Ägg och pärlsocker till pensling
Gör så här
- Smula jäst i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den löses upp.
- Tillsätt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Låt degen vila under bakduk ca 20 minuter.
- Gör fyllningen: Rör ihop smör, socker, farinsocker och kanel.
- Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Dela degen i två delar.
- Kavla ut varje bit till en jämn rektangel och bred på fyllningen över hela degen. Vik sedan den utkavlade degen med fyllningen dubbelt och kavla ut den lätt.
- Skär avlånga remsor, ca 2 cm, och tvinna remsan. Snurra ihop till en bulle och lägg i form på plåt. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha på önskad mängd pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 9-10 minuter.